WE på Krapperup

Igår var vi på en träningstävling på Krapperups slott utanför Höganäs. Jag dömde och Ulrik red. Det är ju naturligtvis inte ok på en vanlig tävling, men det här var en träningstävling där inga resultat jämfördes med varandra.

Jag är ju ingen rutinerad domare, och att sitta vid domarbordet ger lite perspektiv på det här med bedömningssporter. Framför allt i dressyren går det snabbt mellan bedömningspunkterna, och helst ska man dessutom ge en kort kommentar som får plats i rutan och som sekreteraren hinner skriva – men som ändå är uttömmande för ryttaren omeprazole 40 mg. Det är verkligen en utmaning!

I tekniken har man lite mer tid på sig, särskilt när det handlar om lätt klass som i det här fallet. Men även där är det så många faktorer att ta hänsyn till. Runda och fina volter, något stora, men tappar takten lite, fin form i första volten dyker lite på slutet och snubblar till – ja, hur sammanfattar man det i en siffra och ett par ord? Ja, man får helt enkelt välja ut vad som är viktigast att kommentera och ge en siffra som speglar helhetsintrycket.

Även om det är svårt att döma så är det roligt också! Working equitation är verkligen en rolig gren som har allt. I dressyren visar du upp en lydig och välriden häst. I tekniken visar du att du kan omsätta dressyren i praktiken när du tar dig igenom hindren så bra som möjligt. och i speeden visar du att du kan gasa, bromsa och svänga på rätt ställen. Just att kunna gå från explosivitet till lugn på nolltid och att ha en dynamik i tempo är viktiga förmågor i working equitation.

På Krapperup fick vi se många ambitiösa ekipage med varierande erfarenhet och rutin. Framför allt var det intressant att se så många fina speedrundor, där de flesta ekipagen visade att det där med att tänka framåt inte alls behöver betyda hafsig ridning – tvärt om.

Tyvärr funkar det inte att fotografera och döma, så några bilder blev det inte. Däremot visade Madeleine Ekman stor simultanförmåga – hon har arrangerat tävlingen helt på egen hand och var på en gång samtliga funktionärer utom domare och tidtagare. Det kallar jag kapacitet!

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *